Endoscopie

De Luchtwegen

Endoscopie van de luchtwegen vormt een heel belangrijk onderdeel van de aanvullende diagnostiek bij paard met bijvoorbeeld luchtwegklachten (neusuitvloeiing, hoesten en/of een bijgeluid tijdens het werk) of verminderd uithoudingsvermogen. Door het gebruik van een flexibele endoscoop kunnen op een zeer duidelijke manier de diverse structuren van het ademhalingsstelsel en het functioneren ervan onderzocht worden.
De luchtzakken vormen een bijzonder onderdeel van de luchtwegen van het paard. Onder normale omstandigheden zijn deze niet te zien en niet te voelen. Vanuit de keelholte kan met een kleine video-endoscoop via de buis van Eustachius een prachtig beeld worden verkregen van deze luchtzakken.

Slokdarm en Maag

Endoscopie van de slokdarm en de maag zijn onmisbaar om een goed idee te krijgen over het functioneren van het 'begin' van het verteringskanaal van het paard.
Het onderzoek wordt bij het staande paard uitgevoerd, waarbij vaak een lichte sedatie nodig is. Via één van de neusgangen wordt een flexibele endoscoop ingebracht, die door het paard wordt doorgeslikt. Op die manier wordt de toegang verschaft tot het begin van de slokdarm, die vervolgens over de gehele lengte tot aan de maag beoordeeld kan worden op eventuele vernauwingen, verwijdingen en/of beschadigingen. Juist deze afwijkingen kunnen bij paarden de oorzaak zijn van herhaaldelijke verstoppingen van de slokdarm (slokdarmobstructie).
Onderzoek van de maag vormt een heel belangrijk onderdeel van de interne geneeskunde van het paard. Het is al decennia lang bekend dat paarden gevoelig zijn voor het ontwikkelen van maagzweren. Vroeger werd deze afwijking voornamelijk gezien bij paarden binnen de draf- en rensport, maar onderzoek van de laatste 10 jaar heeft uitgewezen dat dit zich niet alleen tot deze groep beperkt.

Ook spring- en dressuurpaarden hebben frequent te maken met klachten die samenhangen met de aanwezigheid van maagzweren. In de regel is het zo dat de symptomen die een paard dan toont nogal vaag en daarnaast zeer wisselend kunnen zijn.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie