Verplaatst zacht gehemelte (DDSP)

Het paard kan alleen maar door zijn neus ademen, wat betekent dat ze niet kunnen ademen door hun mond zoals kleine huisdieren of mensen. Het zachte gehemelte en de epiglottis zijn belangrijke structuren tijdens het in adem proces. Beide structuren vormen als het ware een afdiching van de verbinding tussen de keel en de mondholte. Normaal ligt de epiglottis op het zacht gehemelte  en zorgt ervoor dat de lucht die via de neus binnenkomt rechtstreeks in de lichtpijp komt.  Als het zacht gehemelte niet naar behoren functioneert dan zal het paard bij het uitademen het zacht gehemelte over de epiglottis duwen en de vrije rand van het zacht gehemelte laten fladderen. Dit kan de ruiter of trainer duidelijk horen als een ronkend geluid. Precies hetzelfde geluid als iemand die snurkt. Op het moment dat het zacht gehemelte zich boven de epiglottis legt spreken we van een dorsale (naar boven toe) verplaatsing van het zacht gehemelte (DDSP : Dorsal Displacement of the Soft Palate).

Iedereen begrijpt dat het zacht gehemelte dan in de weg komt te liggen van de luchtstroom die naar de longen moet passeren. Daardoor “stikt” het paard als het ware. Het paard kan op dit moment geen prestaties meer leveren en “valt stil” in de koers.

De diagnose is soms heel gemakkelijk, bij een continu verplaatst gehemelte of is moeilijker bij een intermitterend verplaatst zacht gehemelte. Endoscopie in rust of op de renbaan geeft uitsluiting of er sprake is van een DDSP.

Behandeling

DDSP kan zowel conservatief als chirurgisch behandeld worden.

  • Er bestaan verschillende conservatieve behandelingen. Eerst en vooral is het belangrijk om de ontsteking te behandelen door een locale  anti-ontstekingstherapie te geven of het paard gewoon te laten rusten. Vooral jonge paarden moeten uit het werk gehaald worden en op rust gezet worden. Weidegang en NSAID’s (ontstekingsremmers) zijn hier van belang. Als het paard niet fysiek fit, is het belangrijk om het paard zijn conditie te verbeteren.
  • De chirurgische behandelingsopties zijn.

1. Een staphylectomy een procedure waarbij de vrije rand van het zachte gehemelte chirurgisch verwijderd wordt. Het is niet gekend waarom deze operatietechniek werkt maar door de litteken vorming wordt het zacht gehemelte meer stijf waardoor het verplaatsen naar boven moeilijker is.
2. Een andere chirurgische behandelingsoptie is myectomy van de sternothyrohyoideus spieren (spieren in de nek), daarbij verwijderen we een gedeelte van deze spier waardoor het paard het strottenhoofd niet meer naar achteren kan trekken. Na de operatie worden anti-inflammatoire geneesmiddelen en antibiotica gedurende meerdere dagen toegediend. Er is een slagingspercentage van ongeveer 60%.
3. De beste chirurgische behandeling is de laryngeal tie-forward procedure. Bij deze techniek wordt het paard verdoofd en wordt er een permanente draad geplaatst tussen de tongbeenderen en het zacht gehemelte. Zo komt de tong dichter bij de larynx te liggen waardoor de epiglottis dichter bij de achter rand van het zacht gehemelte komt te liggen en dit resulteert in een betere “afdichting” tussen de neus-en keelholte.

Het feit dat er veel behandelingsopties zijn impliceert dat deze aandoening nog niet helemaal begrepen wordt. Doordat wij verschillende technieken toepassen op hetzelfde zacht gehemelte hebben we een veel hoger slagingspercentage dan de klassieke 60%.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie