ACP/PRP bij peesletsels

Autologous Condintioned Plasma/Platelet Rich Plasma (PRP) wordt verkregen door bloed van de patiënt te concentreren waardoor het enkel bestaat uit een hoge concentratie bloedplaatjes, leucocyten en enkele verse erythrocyten in een klein volume autoloog plasma.

In PRP wordt een gemiddeld aantal bloedplaajtes van 1.000.000/μL aangeraden. Dit is een concentratie aan bloedplaatjes die 4 tot 5 keer hoger is dan de basisconcentratie in het bloed. Wij beschikken bij equipartners over apparatuur die ACP/PRP bereiden met een concentratie die 6 tot 10 keer hoger is dan de basisconcentratie in het bloed!

Techniek

De eerste stap in de bereiding van het PRP is de bloedafname bij de patiënt.

De tweede stap is het centrifugeren van het bloed.

Dit gebeurt in een 2-stappen proces:

  1. De eerste centrifugatie (soft spin) zal het plasma en de buffy coat scheiden van de erythrocyten. De buffy coat bevat de bloedplaatjes, witte bloedcellen, stollingsfactoren en enkele verse erytrhocyten.

  2. Vervolgens wordt in de tweede centrifugatie (hard spin) het PRP (onderste fase) afgezonderd van het resterende PPP (bovenste fase) en opgevangen.

Het is deze laatste (onderste fase) die ingespoten wordt in het gewricht of in het peesletsel.

ACP bij peesletsels

  • Is ACP veilig?

    Uiteraard is ACP heel veilig, je spuit immers lichaamseigen bestanddelen in aan het paard. Afstoting of reactie na het inspuiten kan dus niet.

  • Hoeveel keer behandelen?

    Dat is afhankelijk van de aandoening. In het geval van peesletsels spreken we over toch minstens 3 keer met 3 à 4 weken tussentijd.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie