Vitamine E en Selenium bij spierproblemen

 

Vitamine E

Vitamine E is een veelbelovende stof om spierverlies te voorkomen en te behandelen. Vitamine E voorkomt niet alleen spierafbraak , maar helpt ook spieren te herstellen. Paarden met lage vitamine E waarden in hun bloed hebben een hoger risico op spierafbraak. Vitamine E is een antioxidant. Ze beschermt de celmembranen tegen beschadiging door vrije radicalen. De celmembraan is het dunne vliesje rond elke cel, dat de cel afscheidt van haar omgeving. De celmembraan wordt beschouwd als ‘de hersenen van de cel’. Ze geeft onder invloed van de omgeving signalen door naar de celkern voor de aanmaak van bepaalde genen en ze bepaalt welke stoffen in en uit de cel getransporteerd worden, zodat de cel zich voortdurend kan aanpassen aan de omgeving. De celmembraan bestaat voornamelijk uit vetten. Vetten zijn heel gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen. Wanneer de celmembraan beschadigd is, verliest de cel haar functies en sterft ze af. Vitamine E beschermt en repareert alle celmembranen, ook die van spiercellen, en voorkomt op die manier spierafbraak.

Vitamine E heeft ook een hormonale werking. Ze is betrokken bij de aanmaak van de geslachtshormonen. Een gebrek aan vitamine E verlaagt de aanmaak van testosteron, oestrogeen en progesteron. Suppletie met hoge doses vitamine E verhoogt de aanmaak van geslachtshormonen (indien nodig) en heeft een gelijkaardige werking als suppletie met testosteron, oestrogeen en/of progesteron (maar dan zonder de bijwerkingen).

Vitamine E is een natuurlijke ontstekingsremmer, ze beschermt zenuwcellen tegen schade en is betrokken bij de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen onderling en tussen zenuwcellen en spiercellen. Zonder zenuwimpulsen kunnen spieren niet samentrekken. Al deze mechanismen verklaren waarom vitamine E spierafbraak voorkomt.

Preventief wordt 200 tot 400 IE vitamine E aangeraden. Therapeutisch wordt tot 1.200 IE gebruikt.

Wij stellen voor om via  Causus Vitamine E en Selenium  de natuurlijke vorm van een vitamine E complex toe te dienen : gemengde tocoferolen en tocotriënolen, niet alleen alfa-tocoferol. Let erop dat wij enkel werken met de natuurlijke tocoferolen namelijk de D-vorm en niet de synthetische D,L-vorm.
Als de paarden een hoge doses vitamine E krijgen moet je dit combineren met extra vitamine C en coënzym Q10, wat in de Causus Vit E en Selenium aanwezig is. Deze zijn nodig om vitamine E te regenereren. Vitamine E is een natuurlijke bloedverdunner.

Selenium

Selenium is een belangrijk onderdeel van het enzym glutathion-peroxidase (GPx). GPx zorgt voor de omzetting van waterstofperoxide (H2O2) naar water (H2O), gaat de oxidatieve verandering van vetten tegen en blokkeert op deze twee manieren het ontstaan van vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken schade aan cellen, vetten (en hierdoor membranen), eiwitten en DNA. Door deze aangebrachte schade aan het lichaam zijn vrije radicalen mede verantwoordelijk voor een groot aantal ziektes en het verouderen van het lichaam. Actieve weefsels zoals de hartspier zijn voorbestemd om sneller dan andere weefsels oxidatieve stress te ondergaan omdat ze meer energie verbruiken en dus meer afvalstoffen produceren, waaronder vrije radicalen. Daarnaast is bij oudere dieren aangetoond dat er een toegenomen gevoeligheid is van het hart voor pathofysiologische situaties, zoals oxidatieve beschadiging. Bij selenium supplementatie ontstaat een verhoogde antioxidante werking waardoor de kans op spier blesures verkleind kan worden.

Bij seleniumsupplementatie stijgt de glutathion-peroxidase activiteit door het hele lichaam, inclusief het hart. Door de stijging van GPx is er een verhoogde antioxidante werking. Een andere werking van GPx is een reductie van de bloedplaatjesaggregatie (=samenklotten van de plaatjes = stolling). 

Dus bij een te lage seleniuminname kan een verhoogde oxidatieve stress spierbeschadigingen veroorzaken van zowel de dwarsgestreepte spiercellen waardoor spierzwakte ontstaat, als van de hartspier waardoor sterfte kan voorkomen. Ons voedingssupplement Causus Vitamine E en Selenium bevat eze vormen van Vitamine e en Selenium.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie