Hoe zijn pezen opgebouwd?

Pezen en ligamenten bestaan uit collageenfibrillen, in evenwijdige bundels gerangschikt tot fascicels. Groepjes fascicels liggen ook weer samen, in bundels van elkaar gescheiden door bindweefsel. Dit interne losse bindweefsel wordt het endotendineum of endotenon genoemd en bevat zenuwen, bloed- en lymfevaten. Ook rondom de pees of het ligament is er een dun bindweefsellaagje, het peri- of epitendineum. Dit wordt op zijn beurt afhankelijk van de lokalisatie omgeven door ofwel een paratendineum ofwel door een peesschede. Deze buitenste laag verzorgt een losse verbinding met de omgevende weefsels.

Tussen de collageenbundels ligt een klein aantal bindweefselcellen, de tenocyten. De matrix die zij produceren bestaat uit collageenvezels, proteoglycanen, elastine en glycoproteïnen. De collageenvezels geven pezen en ligamenten hun sterkte. De totale sterkte wordt bepaald door de hoeveelheid crosslinks tussen de vezels en het type vezel en hangt ook af van de manier waarop de vezels opeengepakt liggen. Het collageen is vooral van type I, hoewel er in ligamenten toch meer type III collageen aanwezig is dan in pezen. Type I en III collageen zijn sterk vergelijkbaar. Het belangrijkste verschil is de diameter van de fibrillen. Type I collageen kan vezels met een grote diameter vormen terwijl type III alleen dunne vezels vormt.

 
 

Bij paarden zijn peesscheuren en peesrupturen aan de benen een vaak voorkomend probleem. Dit komt deels omdat het collageen bindweefsel waaruit beide buigers zijn opgebouwd trekvast en weinig uitrekbaar is. De sesamschede fungeert wel als beschermend omhulsel en als bewegingsco├Ârdinator voor beide pezen, maar niettemin zijn beide buigers gevoelig voor hardnekkige en recidiverende kwetsuren. Alle aandoeningen aan deze pezen hebben een slechte prognose, doordat er enerzijds een predispositie is voor infectie, vervormingen en vergroeiingen en anderzijds omdat peesweefsel een slechte helingscapaciteit heeft.

Nut van de sesamschede voor de pezen

De oppervlakkige en de diepe buiger zijn lang en liggen dicht tegen bot, ligamenten en huid. Beide buigers moeten kunnen functioneren zonder wrijving en hebben nood aan bescherming. Dit wordt deels mogelijk gemaakt door de sesamschede. De sesamschede kan men vergelijken met een verlengde bursa subtendinea die zich bevindt tussen de pezen en het onderliggende weefsel. Hierdoor wordt de wrijving tussen de pezen onderling en tussen de pezen en de omliggende structuren sterk verminderd.

 

 

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie