Echografie

Wat is echografie?

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren (weerkaatsen). Deze techniek stelt ons onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kan men zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele afwijkingen ervan. Bij ons wordt de echografie meest gebruikt voor het scannen van pezen en ligamenten, aanhechtingen van de interosseus op het sesambeen én om gewrichtsmuizen in beeld te brengen

Techniek

Het geluid dat voor medische echografie wordt gebruikt heeft een zo hoge frequentie dat het voor mensen niet hoorbaar is. Dit wordt ultrasoon geluid genoemd, afgekort met "ultrageluid" (vandaar ook de naam ultrasonografie). Dit ultrageluid wordt in het lichaam gebracht via een sonde (transducer), welke met een “contactgel” op de huid wordt verplaatst.  De gel kan vlot verwijderd worden en maakt geen vlekken.

Om een goede echografie te doen dienen de paarden ook heel kort geschoren te zijn op de plaats van de echo.
De transducer kan men beschouwen als een ultrasone TV-camera. De in het lichaam gereflecteerde ultrageluidsgolven worden door dezelfde transducer (die beurtelings zendt en ontvangt) opgevangen en omgezet in een (zeer zwakke) elektrische wisselspanning. De elektrische echosignalen worden door een speciaal computersysteem omgezet in beelden, die op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden (25 tot wel 150 beelden per seconde). Van deze beelden kunnen afdrukken gemaakt worden of de beelden kunnen in de computer opgeslagen worden.

Voordelen

Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, de zogenaamde "weke delen" van het lichaam, bijvoorbeeld spieren, lever, milt nieren….

Dit geldt niet voor organen die lucht bevatten: ultrageluid met een dergelijk hoge frequentie dringt niet in lucht door en het ultrageluid zal dan ook vrijwel volledig door de lucht worden weerkaatst.
Alle delen van het lichaam "achter" darmgassen of achter de long zullen dan onzichtbaar blijven: er komt immers geen ultrageluid meer aan!
Voor bot geldt dat er bijna geen penetratie van ultrageluid optreedt vanwege de sterke reflectie tegen de bovenkant. Maar de oppervlakkiger gelegen delen zoals pezen, gewrichtskapsel en spieren kunnen perfect in beeld gebracht worden.

Nadelen

Echografie kan moeilijk door bot en lucht dringen en kan niet alle organen onderzoeken.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie